Solliciteren (in het buitenland) tips

werk kleding

Steeds vaker vragen mensen mij hoe ik aan mijn banen in het buitenland ben gekomen. Graag deel ik mijn ervaringen over solliciteren met je zodat jij een volgende stap kan zetten. Deze tips gelden evengoed voor binnenlandse sollicitaties.

Er leiden ongetwijfeld meer mogelijkheden naar een nieuwe baan. Een perfecte weg is er niet. Ik deel je hoe ik het heb aangepakt. En denk hardop mee in het denken in manieren en mogelijkheden.

Belangrijk is dat je alles up-to-date hebt. Hoor of zie je een vacature dan kan je er gelijk op reageren. Een van mijn grote voordelen bleek vaak te zijn dat ik direct beschikbaar was. Ik solliciteerde vaak ad-hoc door verschillende omstandigheden.

Tegenwoordig met internet kan je heel veel informatie inwinnen. Eenvoudig kan je online solliciteren. Houdt er rekening mee dat solliciteren tijd kost. Gericht solliciteren kost nog net iets meer tijd. Sommige sollicitatieprocedures zijn traag.

LinkedIn profiel

Ik heb al jaren een LinkedIn profiel. In steeds meer landen is het een bekende online site om mensen te zoeken en vinden. In de loop der jaren heb ik bewust een groot netwerk opgebouwd. Mijn netwerk is zeer divers qua personen, branches en ook landen. Mijn motto is: Je weet nooit hoe een balletje kan gaan rollen.

Het is belangrijk om je profiel up-to-date te houden. Zorg ervoor dat je profiel foto past bij de volgende baan die je zoekt. Bij iedere baan zijn andere criteria belangrijk.

Ik heb mijn profiel in drie talen gemaakt. Nederlands, Engels en Duits. Tegenwoordig kan je een gehele pagina maken in een andere taal. Wanneer ik solliciteer zet ik altijd de link van mijn profiel in mijn cv of in de sollicitatie brief. Zo kan een toekomstige werkgever net dat beetje meer informatie van je krijgen. Regelmatig deel ik dingen op mijn profiel. Deel een artikel. Zorg dat je een actief profiel hebt en houdt. Hoe een actueel profiel eruit hoort te zien is ook aan veranderingen onderhevig.

Veelal kan je bedrijven of sectoren volgen. Ik volg uiteraard de werkgever waarbij ik solliciteer. Zeker weten dat zij vinden dat je goed gemotiveerd overkomt als het de werkgever opvalt. Deze kleine eenvoudige acties kunnen het verschil maken.

Tip: Zodra ik een nieuwe werkgever heb maak ik gelijk een connectie met mijn nieuwe collega’s op LinkedIn. Zij accepteren je vaak gelijk. En net als jij en ik zijn er vele mensen meer die regelmatig switchen. Zij kunnen in de toekomst handig zijn.  

Mijn huidige profiel: https://www.linkedin.com/in/sabinemensink/

CV in meerdere talen

In het buitenland is een cv ook veel gevraagd. De opbouw van een anderstalige cv kan anders zijn. Zelf heb ik standaard mijn cv actueel in 3 Talen. Nederlands, Engels en Duits. De opbouw van mijn cv pas ik aan de functie aan waarop ik solliciteer.

Zorg ervoor dat direct na je algemene en persoonlijke gegevens de dingen bovenaan staan die belangrijk zijn voor je toekomstige functie. Wanneer er veel sollicitaties binnenkomen scrollen veel beoordelaars snel over een cv dan is het belangrijk dat de belangrijkste criteria bovenaan staan.

Doe je voordeel op internet en zoek wat in het betreffende land of in de nieuwe baan belangrijk is. Hoe is een standaard cv opbouw in het betreffende land. Solliciteer in de taal van het land. Een cv in het Spaans voor een Spaanstalig land komt beter over dan een Engelse cv.

Tip: Ik ben ervan overtuigd dat een persoonlijke cv, die mogelijk niet gebruikelijk is, juist kan zorgen dat je opvalt. Bijvoorbeeld een niet al te zakelijke foto voor een functie met klantencontact. Een opvallende kleur. Ik gebruik oranje, Nederland wordt geassocieerd met de kleur oranje. Het is een frisse kleur. En ik heb het idee dat de kleur niet veel wordt gebruikt dus opvalt. Je kan er ook voor kiezen om de bedrijfskleuren van je toekomstige werkgever te gebruiken.

Zorg dat je cv eruit springt op een positieve manier.

Tip: Twijfel je over de juiste schrijfwijze? Ik gebruik als vertaal machine altijd https://www.deepl.com/translator. Zonder kosten en je kan langere teksten laten vertalen.

Werkvergunning

Doorslaggevend of je aangenomen wordt ja of nee kan een werkvergunning zijn. Ik wilde graag van het bankwezen overstappen naar de hotellerie. Het leek mij handig om eerst te zorgen dat ik werkervaring in de nieuwe branche krijg. Dus solliciteren in landen waarbij ik dus kan werken zonder een werkvergunning nodig te hebben.

De kans dat je een baan krijgt waarin je geen ervaring hebt en je hebt nog geen werkvergunning voor het betreffende land acht ik heel laag. Al is mijn motto ook: niet geschoten is altijd mis.

Een werkvisum aanvragen en krijgen kan pittig zijn en zelfs kosten met zich meebrengen.

Als Nederlander kan je zonder werkvergunning werken in:

 • Europese Unie (EU);
 • Liechtenstein;
 • Noorwegen;
 • IJsland;
 • Zwitserland.

Weet wat je zoekt of wilt

Als je weet wat je wilt dan kan je een stuk gerichter zoeken.

Weet je welke branche of welke functie je wilt? Perfect. Online zijn er veel websites of platformen die vacatures hebben speciaal voor bepaalde functies of branches. Veelal kan je vanaf zo’n site eenvoudig en snel solliciteren. Veel van zulke pagina’s hebben een tips pagina om je kans op een baan te vergroten. Lees die pagina en pas de tips toe.

Weet je in welk land je wilt werken? Perfect. Online kan je zoeken naar websites speciaal voor die functie. Of je zoekt in welke functies er een tekort is aan personeel. Kijk dan welke je eisen je moet hebben. Soms kan je met een korte cursus of opleiding een extra kwalificatie halen zodat je meer past bij een nieuwe functie.

Je kansen vergroten maakt dat je af en toe moet investeren. Qua tijd en of geld.

StudieboekenStudieboeken

Heb je een doel?

Heb je duidelijk een pad voor ogen? Soms zul je een tussenstap moeten maken om ergens te komen. De tussenstap kan zijn dat je eerst een langere functie moet accepteren om in een branche of een land binnen te komen.

In mijn geval betekende dat: voor bijna de helft van mijn oude salaris zelfs meer uren te gaan werken. Velen verklaarden mij voor gek. Dat kan en mag. Ik wist dat ik een grote stap terug moest doen om te zorgen dat ik 2 jaren werkervaring binnen de hotellerie zou krijgen. In 2018 kwam ik niet in aanmerking voor een baan op een cruiseschip. Nu na 2,5 jaar werkervaring krijg ik overal een uitnodiging voor een gesprek.

Na de benodigde jaren werkervaring kan je veelal makkelijker een betere baan krijgen. Of een baan in het land waar je eigenlijk wilt werken.

Open sollicitatie

Je weet in welk land je wilt werken. In welke functie je wilt werken. Bij wat voor soort bedrijf je wilt werken. Perfect.

Ga op internet op zoek naar het type bedrijf. Benader het bedrijf of zij een functie vrij hebben. Of stuur een open sollicitatie.

Er zijn genoeg banen die seizoensgebonden zijn. Solliciteer jij net op het juiste moment dan scheelt het de werkgever een hoop tijd om een vacature in te vullen. Mochten ze op dit moment geen vacature vrij hebben dan kan het zijn dat ze je zeggen wanneer zij weer verwachten mensen nodig te hebben. In die tussenliggende periode kan je overwegen een tussenstap te zetten.

Zoveel geluk kan je hebben dat jij op het juiste moment je meldt. Je zult niet de eerste zijn waarbij het zo lukt.

Netwerken

Gebruik je huidige netwerk. Kijk in je netwerk wie je al kent in die branche of in dat land, Benader die persoon en vraag of je zijn of haar naam mag gebruiken bij je sollicitatie. Of benader de persoon en vraag op informatie of tips voor je sollicitatie.

Kijk in je netwerk of zij een contact hebben die je zou kunnen toevoegen in je netwerk. Benader je toekomstige contact met een persoonlijk bericht. Hoe je ze gevonden hebt en waarom je een connectie wilt maken. De kans is zo groter dat je geaccepteerd wordt in hun netwerk.

Werkcultuur

Werkculturen kunnen erg verschillen per sector en land. Wellicht is het handig om je voor te bereiden. Je in te lezen. Zo weet je wat je verwachten kunt. Zo weet je hoe je een goede eerste indruk kunt maken.

Tevens is het een manier om je af te vragen of het bedrijf, de sector, het land wel bij jou past.

Bijvoorbeeld. Er zijn landen waarbij de baan het belangrijkste in het leven is van dat land. Er wordt van je verwacht dat je elke dag overwerkt zonder ervoor betaald te worden. Of er wordt van je verwacht dat je eens per week gaat eten met je collega’s of verschijnt op de vrijdagmiddag borrel.

In sommige landen is de middagpauze heel belangrijk. Deze kan zo een uur tot 1,5 uur duren. Mogelijk hoor je deze pauzes met je collega’s door te brengen. Het zorgt ervoor mogelijk voor dat je voor jouw gevoel lange werkdagen maakt om aan je werkuren te komen.

Hiërarchie en aanspreekvormen kunnen enorm verschillen

Vanuit de bank was ik gewend om rechtstreeks met een collega te praten als er een meningsverschil was of er een fout is gemaakt. In sommige landen regel je zoiets niet rechtstreeks maar altijd via de leidinggevende.

Ik heb een keer lelijk mijn neus gestoten door iemand rechtstreeks te zeggen dat zij een taak waren vergeten uit te voeren. Het ging om iets kleins. Het blijkt dat in dat hotel in Beieren het niet de bedoeling is dat je dat rechtstreeks zegt. Zoiets gaat altijd via de leidinggevende. Voor mij voelt het als klikken maar zij vinden het onbeschoft als je het zelf regelt.

Aanspreekvormen. Veelal zijn aanspreekvormen formeler dat je iemand aanspreekt met meneer/mevrouw/chef/U etc. Ook al is deze persoon stukken jonger dan jij.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent. Of en hoe de hiërarchie is of bepaalde regels. Vraag open een eerlijk je naaste collega of zij je wegwijs willen maken.

Veel schieten

Als je heel veel schiet is de kans dat je scoort ook hoger. Solliciteren kan een baan op zichzelf zijn. Het kost tijd.

Je maakt meer kans op een sollicitatiegesprek als niet telkens dezelfde algemene brief stuurt. Pas een of 2 regels aan, aan de vacature of het bedrijf. Zo spring je eruit bij een massa algemene sollicitaties.

Ik heb in het begin heel veel gesolliciteerd. Uit eindelijk heb ik na ruim 50 sollicitaties mijn eerste baan bij een hotel gekregen.  Ja die baan met dat lage salaris in die mega dure stad München. Ik had mijn volledige salaris nodig om de maand rond te komen. Ik heb er geen moment spijt van gehad om het zo te doen. Overal heb ik iets geleerd.

Online sollicitatiegesprek tips

Solliciteren op afstand is tegenwoordig steeds meer gebruikelijk. Een sollicitatiegesprek is dan ook vaak online. Via videobellen bijvoorbeeld teams of whatsapp.  

Een paar tips waar je op moet letten bij online solliciteren.

 • Achtergrond. Belangrijk bij zulke gesprekken is dat je een rustige achtergrond hebt. Zorg ervoor dat er weinig tot geen persoonlijke dingen in beeld komen. Grappige foto’s of voorwerpen kunnen een verkeerde indruk geven van jou als persoon.
 • Licht. Zorg dat de verlichting goed is.  Daglicht is beter en flatteert meer dan een tl-lamp
 • Geluid. Zorg ervoor dat er weinig tot geen achtergrond geluiden zijn. Het leidt jezelf en de interviewer af. Informeer als het nodig is je buren mochten zij bijvoorbeeld vaak harde muziek draaien of net bezig zijn met verbouwen om even een pauze in te lassen. Zet de geluiden van je social media en telefoon op uit.
 • Kleding. Ook al zien ze je niet volledig. Kleed je zo als je ook op een sollicitatiegesprek zou gaan. Het zorgt ervoor dat jij je beter en zakelijker voelt. Dus ja ook met de juiste schoenen aan.
 • Internetverbinding. Zorg dat de internetverbinding goed is. Het beste is dat je alle andere pagina’s sluit op je pc of laptop.
 • Op tijd. Net als bij een sollicitatiegesprek ter plekke ben je natuurlijk op tijd aanwezig. Vijf minuten voor de tijd inloggen is een mooie norm. De interviewer krijgt ook een melding dat jij al ingelogd bent.

Heel veel succes en plezier gewenst bij het solliciteren naar je volgende stap

Wil je mij steunen voor het bloggen? Bestel dan producten door op de banner (affeliatelink) te klikken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mijn meest gelezen en tevens topranked blog op internet is : https://www.sabinesmind.nl/reistips/hoeveel-kleding-neem-je-mee-op-een-lange-reis/

Booking.com

Geef een reactie