Roadtrip achterop een motor van Dalat naar Hoi An

motor ride in dalat vietnam

Het mooie van deze reis is dat je door de binnenlanden rijdt waar erg weinig toeristen komen. Zo krijg je de kans om het echte leven van Vietnam in deze regio te leren kennen. Je kan je voorkeuren aangeven. In mijn geval ben ik vooral geïnteresseerd in de mensen en de cultuur.

Mijn chauffeur en tevens gids is Nghiep wat betekend destiny. Lot. Hij is 54 jaar, Getrouwd. Twee kinderen en sinds 7 maanden opa van een kleinzoon. Hij werkt al 22 jaar bij Easyriders. Een mooi beroep maar ook grillig qua werkdruk. Soms heel erg druk en dan weken niets. Zijn Engels is behoorlijk goed. Aan de universiteit studeerde hij Biologie. Een brede kennis over zijn land en de cultuur is aanwezig.

Al die dagen rijden wij meestal over afgelegen wegen. Sommigen zijn zandwegen met grote gaten. In veel dorpen komt nooit een toerist. Veel zwaaien dus. Op het moment dat ik er ben staan de koffieplanten in bloei. Het geeft een heerlijke geur. De geur is het beste te vergelijken met de geur van Jasmijn. Heel fijn als je door een droge omgeving rijdt met een heerlijke geur in je neus.

Wij moeten regelmatig langzaam rijden om kuddes te passeren.

Kuddes van koeien met kalfjes, waterbuffels, geiten en zelfs twee keer een olifant.

Minority museum. Ik ben er op een zondag. Gelijk met mij zijn er twee schoolklassen. De leerlingen zijn allen rond 15 jaar. Een meisje vraagt heel voorzichtig of ze met mij op de foto mag. Natuurlijk mag dat. Ik maak zelf zo vaak foto’s van het dagelijkse leven als ik reis. Het is dan niet meer dan eerlijk dat ik andere mensen ook een foto gun.

Wat een blij gezicht het meisje heeft als ik ja zeg. Maar dan ben ik omringd door alle leerlingen.

Het zijn er wel 50!

Nu wil iedereen op de foto. Liefst nog een keer met een vriendin erop of een keer aan mijn rechter en een keer aan mijn linker kant staan. En zij stellen vragen in het Engels. Waar woon ik? Hoe oud ben ik? Kan ik ook Koreaans? Ken ik de zanggroep ….? Etc. Er zijn zelfs leerlingen die het gesprek filmen. De twee leraren die de groep begeleiden doen net zo enthousiast mee. Alweer een bijzondere ervaringen.

Dag 4

Onderweg passeren wij een grote Boeddhistische tempel. Vandaag is de dag na de eerste volle maand van het nieuwe jaar. Een dag dat iedereen na de tempel gaat om te bidden. Zij bidden voor hun grootste wens. En velen krijgen te horen dat dit een goed jaar is om bijvoorbeeld een huis te bouwen, te gaan trouwen of aan kinderen beginnen. Het jaar van het Varken is een jaar van groot geluk. In dit jaar zullen er bovengemiddeld meer kinderen geboren worden.

In de tempel wordt in erg aangestaard. Vooral de vrouwen willen mijn hand schudden of aanraken. Volgens hen breng ik geluk omdat er zelden een toerist komt. Een keer iets anders dan op een foto gaan.

Toch leuk dat andere mensen denken dat ik Geluk breng.

Wij stoppen dag 5 even bij een school. De kinderen hebben pauze en spelen buiten. Het is een school op het platteland in de hooglanden. Een omgeving waar bijna niets te doen is. Het is de warmste regio van Vietnam.

Dag 6

En dan de aankomst in Hoi An. Het waren 6 mooie dagen. Erg veel gezien. Ook wel een beetje veel van hetzelfde. Maar dorpen, het dagelijkse leven en mensen observeren verveelt nooit. Een paar jongens voetballen. De trap tegen de bal geeft een doffe knal. Er zijn drie ballen en de een is nog slechter dan de ander. Mijn gids voetbalt graag en wil even een balletje met de jongens trappen. Hij geeft een jochie geld om een nieuwe bal te kopen in het winkeltje dichtbij. Alleen denk ik 1 bal op een hele school is niet, Wij besluiten samen 10 nieuwe ballen te kopen.

Wat heerlijk die totaal verbaasde en super blije gezichten.

Dag 6 ontwaak ik in hotel in een kleine plaats in de jungle. Ik open de gordijnen en heb een magisch uitzicht. De wolken hangen onder de toppen van de bergen. Het is net of de bergtoppen zweven boven op de wolken. Een mooi begin van de laatste dag van deze roadtrip.

Mijn kont is wel erg blij dat de rit erop zit!

Booking.com

2 gedachten over “Roadtrip achterop een motor van Dalat naar Hoi An”

Geef een reactie