Risicogebied

grafische weergave met vrouw in beeld

Afgelopen vrijdag om 19.00 uur verklaarde Duitsland Tirol tot risicogebied betreffende Corona.

Het kwam totaal onverwacht. Meestal is Oostenrijk het land dat met maatregelen komt. En vaak volgt Beieren die maatregelen. Die soms daarna door heel Duitsland worden overgenomen.

Het zal overal op de wereld wel vaker als zeer oneerlijk overkomen als je een heel land of regio over een kam scheert. In Oostenrijk is er al langer een probleem in Wenen en in Innsbruck. Innsbruck is de hoofdstad van de regio Tirol. Het vermoeden is dus dat om die reden heel Tirol is aangewezen als risicogebied.

Innsbruck ligt op een uur rijden. Innsbruck ligt in een dal waar met een grote boog de snelweg langs de stad gaat.

In de grotere regio Reutte zijn slechts 15 gevallen bekend.

In Tirol worden sinds een maand al heel veel mensen kosteloos getest. Iedereen die door zijn werk veel in contact is met gasten, toeristen krijgt de test aangeboden. Elke maandag aan het einde van de middag komt er iemand van een laboratorium naar het hotel om testen af te nemen. Vaak heb je na ongeveer 36 uur de uitslag over sms.

Op deze manier wil Tirol alles goed en veilig in beeld houden. En mocht er onverhoopt toch een positieve test zijn ergens dat zij verdere verspreiding snel de kop kunnen indrukken.

De regio waar ik zit is zo verbonden met Beieren dat een sluiting van de grens echt heftig was. Vooralsnog mag je de grens over als forens. Ik kan het snelste en makkelijkste een stukje door Duitsland rijden om naar bijvoorbeeld Salzburg te gaan. Dat mag. Je mag je partner bezoeken. Je mag op ziekenbezoek. Je mag voor je werk de grens over. Dus tot nu toe lijkt het redelijk mild.

Echter zijn er veel grote bedrijven die hun personeel verbieden nog naar Tirol te gaan. Mochten zij toch gaan en in quarantaine moeten dan volgt ontslag.

Net als op vele andere plekken in de wereld is het zomerseizoen nooit echt goed opgang gekomen. En net nu het leek dat er meer mensen toch wilden gaan reizen gaat het weer dicht.

Begrijp mij niet verkeerd. Reizen is geen noodzakelijke behoefte. Geen eerste levensbehoefte. Tenzij je bedrijf afhankelijk is van toeristen.

Enige tijd geleden ging ik met vriendinnen met een kabelbaan de Zugspitze op. Ongeacht of je van Oostenrijk of Duitsland de kabelbaan nam. De cabines werden net zo vol gestouwd als voor corona. Met masker dat wel. En ja je kan er dan voor kiezen om niet te gaan.

Net als ik pas een roadtrip maakte. Stukje Duitsland en veel Oostenrijk. De regels zouden overal gelijk moeten zijn. Echter overal waar ik kwam was het weer anders. Regelmatig mocht ik zonder mondkapje ergens binnen. Of was er een gewoon buffet. In een hotel moest je een plastic handschoen aantrekken om de opscheplepels te gebruiken. In een ander hotel was er niets aan voorzorgsmaatregelen. Alleen maskerplicht.

In de burcht bij Kufstein was er maskerplicht en afstandsplicht. Echter was de officiële uitgang dicht. Dus door de ingang ook naar buiten. Op een doorgang van nog geen 1 meter een rij mensen passeren. Iedereen was verbaast.

Het is overal zo anders. En opeens wil je ook niet te dicht bij andere mensen in de buurt komen. Voor mij zeer tegen natuurlijk.

Het hotel is van half maart tot en met half juni volledig dicht geweest. Nu is er weer een punt gekomen om te kijken of het nog rendabel is om open te zijn.

Vele collega’s hebben een verplichte vakantie gekregen. Zoveel mogelijke uren en dagen afbouwen. Een collega is naar huis in Kroatië.  Een ander naar Roemenië. Toch een grote gok nu. Wat als de grenzen weer dichtgaan.? Of je verplicht in quarantaine moet?

De vorige quarantaine was bij ons zo afgelegen hotel nog wel te doen. Het was voorjaar. Wandelen en zwemmen in de natuur mocht. Alleen geen interacties met gasten. Eten alleen met de directe collega’s.  Liefst aan een aparte tafel.

Tot op heden is er geen geval van corona bekend onder gasten of personeel. Het hotel heeft toch bijna 100 kamers. Sommigen verblijven een hele week anderen slechts een nacht. Een grote wisseling van mensen. Is het geluk hebben of dat je maatregelen hebt getroffen?

Het blijven zeer spannende tijden. Voor vele erg onzekere tijden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie