Per Ongeluk in Salzburg Oostenrijk

salzburg

Ik was vorige week dinsdag per ongeluk in Salzburg Oostenrijk. Of is ongepland beter uitgedrukt? In deze lockdown door de pandemie gebeuren er opeens andere dingen in je leven.

Het oorspronkelijke doel was wandelen langs de rivier. Mijn collega is soort van verslaafd aan Salzburg. Vanuit mijn huidige woonplek reden wij een stukje zuidelijk. Mijn auto geparkeerd bij het station van Freilassing. De zon hoog aan de hemel. Strakblauwe lucht. Goed humeur. Goede energie.

De rivier is de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Al wandelend blijkt dat de voetgangersbrug niet meer is afgesloten. Op de grote brug is het druk. De douane stopt elk voertuig. Mijn collega wordt zo enthousiast. De voetgangersbrug is open wij kunnen gewoon oversteken. En dat deden wij. Haar blijdschap was zo groot. Het werkt toch heerlijk aanstekelijk.

Met een slinger van wel 8 kilometer wandelen hebben wij zicht op de burcht van Salzburg. Nog ver maar te zien. Het stadsgezicht van de stad. De geboortestad van Mozart. En dus ook van de bekende “Mozartkugel”. En van hotel Sacher. Daar waar de “Sachertorte” is uitgevonden. De bekende chocoladetaart. Een zoete stad wellicht.

als je dan toch al zover gelopen hebt, kan je net zo goed even Salzburg inlopen.

De brug over naar de mirabeltuinen. In februari natuurlijk niet zeer bijzonder. Maar de potentie is al te zien. De rozentuin. De acaciamuur. Ik kan het mij voorstellen. En natuurlijk weer zicht op de burcht. We lopen even langs de vorige werkplek van mijn collega. Een hotel met een kerk. Hoe apart. De kerk is nog steeds in gebruik. Er wonen zelfs priesters. En het heeft hotelkamers. Op zondag kan je als gast vanaf een balkon de kerkdienst volgen.

Helaas is er op dit moment nog weinig open. Sinds oktober ben ik het dorp niet uit geweest. En dan nu ben ik weer eens in een stad. Openbaar vervoer. Mensen op straat die soort van flaneren. Het is niet eens al te druk. Sinds kort zijn in Oostenrijk winkels en kappers weer open. Wel met masker en soms met een negatieve testuitslag. Maar toch het ziet en voelt haast apart dat het bijzonder is dat er dingen open zijn. En die gewaarwording is ook weer apart.

Salzburg wordt geroemd om zijn mooie binnenstad

De oude stad. Het staat op de Unesco lijst. Mooie straten met barok gebouwen. Prachtige ouderwetse uithangborden aan winkels. Van die leuke passages onder de oude gebouwen. Op veel plekken verrassende pleintjes die zomers biertuinen worden. Vol banken en tafels. Lichtjes in de bomen. Muziek.

Met mooi weer gaan de bewoners aan de kade van de rivier picknicken en genieten. Of ze lezen een boek of maken een puzzel in de mirabeltuin. Dat is nu al in februari met het bijna lenteweer.

De stad heeft ongeveer 150.000 inwoners. Het is de vierde grootste stad van Oostenrijk. En volgens velen de mooiste stad van de regio. Of zelfs van Oostenrijk.

Aan het grote plein is de dom. De kathedraal van de stad. De kathedraal ofwel dom is gebouwd in barokstijl. Daarna volgenden er meer barok gebouwen. Af en toe prachtige vergezichten op bergen. Of de burcht. Ooit. Toen ik 16 was. Ben ik er al eens een dag in Salzburg geweest. In mijn herinnering was het een mooie stad. En dat is het nog steeds.

Vanaf het grote plein was het nog bijna 9 kilometer lopen naar mijn auto. Al met al 20 ruim kilometer gelopen die dag. Wij moesten wel lopend terug. Beide hadden wij ons paspoort niet bij ons. Dat gebeurt op zo’n dag met een onverwachts avontuur.

De douane keek wel even op. Maar wij sloegen net voor hun af om over de voetgangersbrug te lopen. Toch een kleine opluchting. Geen papieren. Eigenlijk is de grens dicht voor toeristen en dagtochten.

Maar na al die maanden smachten naar Salzburg. Ben ik er toch lekker even geweest. Even een beetje van de sfeer opsnuiven. Even een beetje opladen. Een beetje genieten van waarom ik een baan nam in deze regio.

Een gouden dag

Dat er nog maar vele mogen volgen.

Ps. Wij hebben er alleen gewandeld. Buiten. Zijn nergens binnen geweest. En ten alle tijden was er meer dan 2 meter afstand tot andere mensen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie