Money talk. De echte geldcijfers van een lange reis.

kosten op reis

Welke kosten heb je op reis?  De kosten van reizen zijn onder te verdelen in 4 categorieën. Vervoer, bed, eten en activiteiten. Hoeveel heb ik per categorie uitgeven? Met mijn cijfers heb jij een beter beeld bij wat je kan verwachten.

Wat mijn goedkoopste en duurste uitgaven waren?

De kosten verschillen uiteraard zeer per continent en vaak zelfs nog per land. Reizen in een laagseizoen is ook een stuk voordeliger dan reizen in een hoogseizoen. Heb je een strak budget voor een bepaalde periode? Kijk dan goed naar welke maanden, continenten, landen voordelig zijn. Dat is de manier om minder geld uit te geven en toch te kunnen reizen.

Kosten van vervoer op reis

Mijn goedkoopste ticket was 0,50. Openbaar vervoer in Guatemala. Een ritje met zo’n heerlijke gekleurde “chickenbus”. Gezellig en vol. Het lokale vervoer is vaak niet zeer comfortabel maar wel goedkoop. Het kost vaak veel tijd.

Mijn duurste vervoer was een huurauto in USA ongeveer. Voor bijna een maand usd 1500,- inclusief verzekering en navigatie met wifi verbinding. Het was hoogseizoen in Californië. Bijna zeker is dat als ik de autohuur ruim vooraf geregeld had de kosten lager waren uitgevallen. Dan heb je nog keuze uit categorieën. Autohuur is over het algemeen een duur vervoersmiddel. Vaak kan je onderhandelen over de prijs.

Mijn duurste vliegticket was ongeveer euro 650,-. Een retourticket van Amsterdam naar Guatemala voor 7,5 maand. Soms is een retourticket goedkoper dan een enkele reis.

Kosten van een bed op een lange reis

De uitgave voor een bed kunnen enorm verschillen. Het is zeer persoonlijk wat je wenst. Mijn goedkoopste bed was usd 7 inclusief ontbijt. Dit was in een 4 persoonskamer in Laos. In diezelfde plaats huurde ik later een privé kamer met ontbijt voor slechts usd 10,50. Het was een eenvoudig hotel. Schoon dus prima.

Mijn duurste bedden waren in Amerika en Zwitserland vaak ongeveer usd 100 inclusief ontbijt. In Amerika maakte ik een roadtrip langs veel Nationale parken. Rond die parken zijn vaak geen hostels. Dan kom je in een motel. Waarbij je dus een tweepersoonskamer huurt.

Ik wissel slaapzalen en een eigen kamer af. Soms voor een goede nachtrust en soms omdat er geen hostel is. Vooraf had ik niet verwacht dat ik prima in een slaapzaal kan slapen. Wel met herriestoppers in hoor. Mijn grootse slaapzaal was met 20 bedden.

Kosten van eten op reis

Mijn goedkoopste maaltijd was ergens op straat (ik houd van streetfood) en koste usd 1 tot 2 dollar. Veelal is het drankje bij je eten net zo duur als de maaltijd.

Mijn duurste maaltijd was een buffet in een chic hotel. In Zimbabwe om de hoek bij de Victoriawatervallen usd 35,-. Sommige locaties kunnen opeens verrassend duur zijn. En dat ik mijn duurste maaltijd in Zimbabwe zou eten had ik nooit verwacht.

Op de kosten van eten en een bed heb je de meeste invloed.

Kosten van activiteiten op een wereldreis

Ik heb regelmatig dagen gehad dat ik hier geen geld aan uitgaf. Zwemmen, wandelen, een reisdag, een dag door een stad of dorp lopen. De natuur is gratis. Zonsopgang en zonsondergang is gratis.

Mijn duurste activiteit was een dagtocht naar de Mont Blanc in Frankrijk. Dit was inclusief vervoer, kabelbaan, treinrit naar een gletsjer en een fles water. Euro 130. Ik heb mijzelf getrakteerd met deze dagtocht op mijn verjaardag.

Daarnaast was een jungletocht met gids in Zuid Costa Rica usd 89,-. Top dagtocht inclusief lunch in kleine groepen. Wij begonnen op een boot. En in een dag heb ik heel veel dieren gezien.

Hoe ik aan lage reiskosten kom?

Ik heb goedkope en dure landen gecombineerd in mijn reizen. Goedkope landen waren. Guatemala, Mexico, Colombia, Vietnam en Laos. Dure landen; Amerika, Belize, Costa Rica, Hong Kong en Zwitserland.

Een mooie manier om kosten op een bed te besparen is op huizen passen. Vaak moet je dan ook voor een huisdier zorgen. Op internet zijn er verschillende sites waar je opdrachten te vinden. Ik gebruik “trusted housesitters”. De concurrentie voor opdrachten is groot. Vooral voor de pareltjes.

Couchsurfing is een leuke en gezellige manier voor een gratis overnachting. De kans dat je host je de omgeving wil laten zien en ervaren is zeer groot. https://www.couchsurfing.com/

Heb jij nog een “gouden” tip?

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

ReizenReizen

Geef een reactie