Hoe zie jij het project van de eetmunten voor je?

Allereerst verbaast het mij enorm dat nog nooit iemand heeft bedacht om het op te pakken.

 Het is zo eenvoudig en logisch. Het is zo simpel en goedkoop. Alles is al voor handen

De daklozen zijn er

Honger is er

De gaarkeuken is er

De medewerkers en manager aanwezig

De munten zijn er

Het enige wat ik heb bedacht is om voor mijn geld de eetmunten te kopen. Een eetmunt is super goedkoop. Hier in Kaapstad heeft een dakloze toch zeker rand 20 nodig voor een maaltijd. De eetmunt kost mij “slechts” rand 1!

Hoe dat kan? Ik ben de eerste die ze koopt.

Echt? Ja echt.

Dus ik krijg dezelfde prijs als de daklozen betalen rand 1 per maaltijd. De gaarkeuken bestaat door contante en levensmiddelen donaties. Daarnaast zijn er hotels die hun verouderde douchelakens doneren. Restaurants en hotels doneren hun overgebleven eten. Er is een nauw contact tussen meerdere instanties met hetzelfde doel. Zij helpen, ondersteunen en ruilen met elkaar waar nodig. Als je een gelijk doel voor ogen hebt maakt het niet uit wie met de eer gaat strijken. Wie er meer heeft. Wie er meer geeft. De mens staat centraal.

Klussen

De eetmunt betalen is dus een kleine bijdrage. Ongetwijfeld wordt de eetmunt duurder. Soort van kostendekkend. Zelfs dan is het goedkoper. Bijvoorbeeld voor rand 20 heeft 1 persoon 1 maaltijd als zij die in of op de staat zelf moeten kopen. Of je koopt eetmunten.

Een bijkomend voordeel is dat de plastic munten meer waarde hebben dan contant geld. Voor het contante geld zou de ontvanger ook drugs, alcohol of andere dingen kunnen kopen.

De eetmunt is voor een volledige warme maaltijd (of koffie en brood voor ontbijt) De eetmunt gever geeft meer. Je geeft een volledige warme maaltijd. Een paar munten in je jas- of broekzak. Geen gedoe met een tasje of portefeuille. Minder overval gevoelig. De criminaliteit zal dalen.

In de gaarkeuken en de andere instanties werken gediplomeerde sociale werkers. Regelmatig komt er een arts om mensen te onderzoeken voor het tarief van rand 1. Ik ga ervan uit dat zij ook een eetmunt accepteren als betaling.

De daklozen zijn dus bij het komen eten van een maaltijd ook in beeld bij de organisatie. Heeft er iemand meer of andere hulp nodig dan wordt er geprobeerd om het te regelen.

Is er iemand die zich meldt omdat die persoon echt graag zijn situatie en leven wil veranderen dan word je doorverwezen naar een organisatie die ze helpt. Daar bestaat het programma uit drie fasen. Een onderdeel daarvan is dat je vaardigheden leert zodat je kan solliciteren naar een betaalde baan. Het programma steunt en begeleidt de mensen voor een hele langen tijd. Dus niet van je hebt nu een baan en succes verder. Zelfs na het zorgen voor een baan en een dak boven hun hoofd loopt het programma nog een tijd door.

En dat door een eetmunt van euro 0,06!

En weet je wat het mooiste is?

Het kan overal worden ingevoerd. Overal waar er gaarkeukens zijn en daklozen. Ik ga ervan uit dat plastic munten er mogelijk al zijn of te regelen zijn.

Dat zou toch mooi zijn.

De norm wordt met een eetmunt in je zak op pad gaan in steden waar daklozen zijn. Ook al koop je slechts een munt per week. Het is wel een maaltijd. Een maaltijd meer dan er nog wordt weggeven.

Liefs

Sabine

Drank

Geef een reactie