Wat is nu precies geluk?

jump at great wall

Volgens Wikipedia is geluk het beste te omschrijven als: tevreden zijn met de huidige situatie. Hierbij kunnen verschillende positieve emoties aanwezig zijn zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.

Tevreden zijn is natuurlijk prima. Maar zelf wil ik wel iets voorbij het gevoel van tevreden zijn. Wat meer passie en euforie voelen.

Geluk is voor iedereen anders. Geluk is een emotie. Je emotie kan je enigszins sturen. Als je ziek bent is een goede gezondheid hebben geluk. Leef je in oorlogsgebied dan is in vrede leven geluk.

Als je gezond bent en in vrede leeft heb je al een mooi uitgangspunt om geluk te voelen. Het echte geluk zit in jezelf. Jijzelf kan je alleen gelukkig maken. Geluk in of bij een ander zoeken werkt alleen voor een korte periode.

De levenstandaard is de laatste decennia behoorlijk gestegen. Echter is het geluk niveau wat mensen ervaren niet gestegen. Sterker nog. De geestelijke gezondheid van mensen is achteruitgegaan. Er zijn meer mensen met angsten en depressies.

Vaak komen mensen terug van een reis of vakantie en beweren dat mensen in ontwikkelingslanden veel gelukkiger zijn.

Dat de westerse wereld een voorbeeld moet nemen aan die mensen. In ontwikkelingslanden zijn mensen zeker niet gelukkiger. Zij hebben wel minder angsten en minder stress. Materialisme maakt dat mensen zich zorgen maken over alles wat zij kunnen verliezen. Logischer wijzer maakt minder bezit hebben je wellicht minder angstig. Dit kun je opvatten als gelukkiger.

In ontwikkelingslanden werken veel minder mensen op kantoor. De mensen zijn meer verbonden met de natuur. Leven meer buiten en bewegen meer. Zitten is het nieuwe roken. In de westerse wereld werken mensen vaak 40 uur in de week op een kantoor. Zij ervaren veel stress door de hoge druk en de vele targets. Daarnaast moet er dus tijd besteed worden aan bewegen om al het zitten de compenseren.

Tijdens mijn reis door Midden-Amerika heb ik veel mensen gesproken.

Ik ben dan benieuwd hoe zij hun leven ervaren. Hoe het is om in hun land te wonen. In Guatemala bijvoorbeeld is het onderwijs gratis maar het verplichte schooluniform niet. Zo’n schooluniform is voor veel mensen niet te betalen. Dan kan de school dus gratis zijn maar als je het verplichte schooluniform niet kan betalen kan je nog geen onderwijs volgen.

Geen opleiding kunnen volgen zorgt ervoor dat er veel mensen hetzelfde ongeschoolde beroep kiezen. Vandaar dat er veel verkoper worden of op straat eten maken en verkopen. De concurrentie is groot. Veel mensen berusten in hun situatie. Berusten is echter wel iets anders dan gelukkiger zijn.

Op mijn komende reis door Azië zal ik eens meer vragen en kijken wat mensen als geluk noemen en ervaren.

Vier vragen over geluk heb ik bedacht. Ik wil heel veel verschillende mensen verleiden tot een gesprek over geluk. Zowel mannen als vrouwen. Zowel jonge als oudere mensen. Ik ben benieuwd wat de mensen zullen antwoorden. Praten over geluk draagt al een stukje bij aan geluk. Dus op naar meer geluksmomenten. 

Een mooie uitleg over geluk is : Een gelukkig leven is het beste te bereiken door verschillende geluksmomenten in je leven te hebben. En deze geluksmomenten blijven herinneren.

Geef een reactie