Gebouw zonder ziel

bangkok

Het hotel waar ik werkte in Tirol is beperkt geopend. Van vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag kunnen er gasten komen. Een groot gebouw met geen gasten voelt zeer vreemd aan. Bijna 100 kamers die wachten op mensen. Bijna altijd leeg.

Bij de bank waren er meer van zulke locaties. Ooit een groot druk kantoor in een dorp. En dan opeens een bijkantoor in een heel groot gebouw. Heel vreemd om door zo’n gebouw te lopen. Of er als een van de laatsten en weinigen nog te werken. Grote ruimtes zonder mensen. Vooral als je het gebouw nog kent van de tijd dat er wel nog leven in het gebouw zat. Dan voelt het nog vreemder.

In München werkte ik slechts kort. Echter had het hotel 7 verdiepingen met kamers. Op de 8ste verdieping zat nog een stuk technische ruimte en airco. Er was een grote parkeergarage onder het hotel en de naastgelegen panden. Drie keer per dag moet er iemand naar de parkeergarage om de temperaturen van de koelhuizen te controleren. Veel collega’s durfden het niet.

Een beetje kan ik het begrijpen. In een leeg gebouw zijn andere geluiden. Of beter gezegd. De geluiden komen anders binnen bij een mens. De leidingen maken af en toe een geluid. Of een ketel slaat aan. Of er komt toch een auto de parkeergarage in of uit. In een grote stille ruimte klinkt het opeens zo hard.

Als er in een gebouw geen meubilair meer staat voelt het een beetje als een spookhuis. De energie is eruit. Er is geen leven in het gebouw. Letterlijk geen leven. Mensen geven kleur, geur en energie aan een gebouw.

Kantoren, restaurants en hotels zijn bedacht en gebouwd om mensen te ontvangen. Een dak boven het hoofd. Een werkplek. En plek om mensen te ontmoeten. Een plek om even tot rust te komen. Gebouwen. Zij zijn er gekomen met een doel.

Haal het doel uit het gebouw.

Het gebouw is zijn ziel kwijt.

Ik hoop dat alle gebouwen snel weer hun ziel terugkrijgen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 gedachten over “Gebouw zonder ziel”

  1. Hey! Laat die gebouwen lekker leeg staan. Jou een zorg. De zon schijnt, veel belangrijker ☀️ Het lijkt wel een preek uit Staphorst 😂

Geef een reactie