Ervaringen en/of avontuur?! 1/3

sabine mensink eigenaar van sabinesmind aan de kust an zuid afrika met blauw oceaan water op de achtergrond

Je zou misschien denken dat ik al veel heb meegemaakt qua reizen. Dat het reizen geen verrassingen meer heeft voor mij. Dat ik zo ervaren ben en zo goed georganiseerd dat er weinig tot niets misgaat. Niets menselijks is mij vreemd. En dan is er de vraag is iets een ervaring of een avontuur.

Al van kind af ben ik dol op zwemmen en water. Het water trekt. Het strand is vooral fijn omdat ik het water in kan. Een strand zonder toegang tot water verliest zijn charme. Tijdens mijn reizen ben ik op meerdere plekken geweest waarbij er wel een strand was en water. En het toch niet mogelijk was om te gaan zwemmen. Vaak was de stroming te sterk of gevaarlijke dieren of het water was te koud.

In Zuid-Afrika had ik weinig geluk met het zwemmen. Vaak was het weer te slecht en de golven te hoog en te sterk. Na mijn safari wilde ik graag zwemmen. Te water gaan.

Ik was al even in Port Sint Johns geweest. Een ruw en afgelegen gebied in Zuid-Afrika. Vooral bekend als goed visgebied. En zijn prachtige stranden. Om de hoek is echter second beach. Een strand met de meeste haai aanvallen ter wereld. Maar dat komt dan vooral door het maandelijkse slachten van vooral kippen in de zee. Een ritueel met volle maan.

Vanaf Johannesburg boekte ik een vliegtuig naar het strand. Het vliegtuig: Een kleine Rolls Royce vliegtuig. Zo’n vliegtuig met een formaat dat de rijken der aarde ze privé gebruiken en bezitten. In “mijn” vliegtuig zaten ook andere mensen.

Het weer was wisselvallig. Van een zomerdag tot een winterdag. Winter voor die regio dan wel te verstaan. De wintertemperatuur is rond de 20 graden en de zomer rond de 28. Best stabiel.

Sinds mijn vertrek was er geen elektriciteit. Al vier weken niet! Gelukkig werd het eindelijk gerepareerd. Echter begonnen toen de maatregelingen om het energietekort te compenseren. Zuid-Afrika, en dan vooral de regering en bedrijven, zijn niet erg goed in onderhoud. Een keer per dag was er 4 uur geen energie. Er was een schema waarop te zien was wanneer “Jouw” gebied zonder energie was. Echter klopte het schema in de praktijk niet. Zit je de ochtend zonder energie i.p.v. de middag.

Ervaringen en uitdagingen die ik niet ken. Ik heb ook nog eens een verblijf aan de andere kant van de rivier. Nog meer afgelegen gebied. Nog minder mensen. Nog minder voorzieningen.

Het strand heb ik voor mij alleen. Okay. Toegegeven. Ik deel het strand met koeien en krabben. Mensen en vissers zijn er die dagen niet. Een aparte gewaarwording. Een speciale gewaarwording.

Een groot en mooi stuk zandstrand helemaal voor jezelf te hebben. Geen andere mensen. Geen muziek. Geen enkel ander geluid dan het water. Wat een ervaring. E-reader mee. Water mee en een snack. En gewoon voor een paar uur het gevoel hebben om alleen te zijn op de wereld. Omgeven door water, zandstrand, rotsen en nog een stuk wilde natuur. Verderop op de heuvel zijn er slangen en wilde apen. In de oceaan zwemmen vissen, dolfijnen en ook haaien.

Mijn gastheer laat mij nog meer van de omgeving zien. De heuvel c.q. berg op voor een mooi uitzicht. Een kloof met een waterval. Een wandeling naar een van de 18 watervallen die eindigt in de oceaan. En twee keer mag ik mee op een bootje Beide keren zie ik dolfijnen. Bij de tweede keer zijn het er meer dan 30 dolfijnen en een haai. Wat mooi. Dolfijnen die gewoon naast de boot meezwemmen. Dolfijnen die naast je boot opspringen.

De ervaring hier is toch best bijzonder als je erbij nadenkt. Dichterbij het gevoel van leven op een onbewoond eiland zal ik waarschijnlijk nooit komen. Ik zuig het op. De ervaring. De momenten. Op mijn laatste dag is het niet echt zandstrand. Ik loop zowel in de ochtend als de middag nog lekker even alleen over “mijn” tijdelijke eigen strand.

Even de ervaring en het gevoel opzuigen.

Liefs,

Sabine

KlussenKlussen

2 gedachten over “Ervaringen en/of avontuur?! 1/3”

Geef een reactie