Eigenwijs. Ik?

sonkran foto

Heb jij dat ook wel eens dat er een woord of in zin in je op komt en je er over blijft mijmeren. Zo schoot mij zomaar opeens het woord eigenwijs te binnen.

Ik denk dat eigenwijs een woord is dat veel mensen op mij van toepassing vinden. En als maar vaak genoeg mensen iets tegen je zeggen neem je het aan als een feit.

Een stuk vanuit die eigenwijsheid komt vast ook voort uit mijn opvoeding

Zo mocht ik mij nooit verschuilen achter anderen. De reden maar Pietje, Marietje of de hele klas deed het ook. Het was geen goede reden. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen doen en laten.

Mocht ik op een ongeluk of ruzie stuiten dan was het of helpen, iets doen of doorlopen. Alleen kijken en niets doen was niet goed.

Even als een voorstel voor een activiteit of uitje afwimpelen. Nee ik wil dat niet. Iets afkraken is te makkelijk. Dan kom je met een ander voorstel.

Ik vind het mooie heldere en overzichtelijke zienswijzen. Die hebben gemaakt hoe ik ben en reageer in situaties als er mogelijkheden of keuzes zijn.

Opeens heb ik dan toch de vraag wat is nu precies eigenwijs?

Lange leve internet. Er komt een hele lijst uit als betekenis van

Eigenwijs

1) Beter wetend 2) Betweter 3) Betweterig 4) Curieus 5) Eigengereid 6) Eigenmachtig 7) Eigenwillig 8) Eigenzinnig 9) Elitair 10) Halsstarrig 11) Hardhoofdig 12) Hardleers 13) Hardnekkig 14) Hoofdig 15) Koppig 16) Neuswijs 17) Niet bijdehand 18) Niet toegankelijk voor raadgevingen 19) Ongehoorzaam 20) Ongezeglijk (bron:encyclo.nl)

Ik vind het een heerlijke gevarieerde lijst. Ooit was er een moment waar in ik hoorde: Jij bent eigenwijs.

Situatie: Ik kom met een reisgenoot op een hotelkamer. Een kamer die echt super donker wordt als de gordijnen dicht zijn. Heerlijk slapen vind ik het als het super donker is. Mijn kamergenoot vond het echter te donker. Waarop ik de opmerking krijg. Jij bent ook zo eigenwijs?! Mijn reactie was: Hoezo ben ik eigenwijs? Jij hebt het liever lichter in de kamer dan ik? Omdat ik iets anders prettig vindt dan jij ben ik eigenwijs? een stilte viel

Zelf vond ik het een verhelderende situatie

Verhelderend over het woord eigenwijs. Veelal wordt er geroepen dat iemand eigenwijs is omdat die persoon een andere mening heeft of iets anders wil.

Vaak is het een verschil in voorkeur. Net als of je liever koffie of thee drinkt. Het een is niet beter of slechter dan het ander.

Er is zoveel informatie. Ik heb zeker niet alle wijsheid, kennis en informatie. Graag stel ik mijn mening bij mocht dit nodig zijn als iemand mij nieuwe informatie of kennis geeft.

Zijn het niet de mooiste gesprekken waarin je leert van elkaar. Ik vind het geweldig als iemand veel kennis van iets heeft. Als iemand vol passie kan vertellen over zijn beroep of hobby. Als iemand zijn enthousiasme over een boek, documentaire, film etc deelt. Bevlogenheid van mensen. Heerlijk.

Eigenwijs. Anders denkend. Geef het een naam.

Ik ben ik. Ik ben zoals ik ben. Net als een ander is zoals hij/zij is. Ik probeer een ander zijn gedrag of reactie te begrijpen. En dat lukt zeker niet altijd.

Wat nu als iedereen precies hetzelfde was.

Als iedereen dezelfde voorkeuren heeft.

Als iedereen dezelfde mening heeft

Wat als iemand nooit een mening heeft

Wat als er geen paradijsvogels zijn

Ik denk dat het leven dan saai is. Het leven verliest zijn charme en kleur.

Liefs,

Sabine

Mooi en gezondMooi en gezond

Geef een reactie