Een jaar op pad

great wall chinese muur china

De klok tikt door.

Ongeacht waar je bent. Ondertussen ben ik al een jaar een reiziger. Wat klinkt dat heerlijk.

Ik heb ervoor gekozen om regelmatig naar Nederland te gaan. Vooral voor mijn ouders en tante. Zij gunnen mij het gekozen leven maar vinden het gemis lastig. Het reizen in de verre vreemde landen die zij niet kennen, maakt het nog lastiger voor hen. Vijf weken Spanje was prima voor ze. Twee weken Diepenheim nog beter.

Een veel gestelde vraag is natuurlijk:

Ben je nu gelukkiger?

Ik ben niet gaan reizen omdat ik ongelukkig was. Mijn leven in Goor was prima. Echter zat en zit er een vuurtje in mij. Een verlangen om te reizen. De wereld te zien en te ontdekken. En dan vooral om niet te wachten tot mijn pensioen. Ik ben nu niet gelukkiger maar wel heel erg blij met al het moois dat ik heb gezien en gedaan. Het voelt voor mij eerder heel natuurlijk dat ik hiervoor gekozen heb en dit doe. Dat is misschien de beste uitleg. Voor mij voelt het heel gewoon dat ik nu dit leven leidt.

De behoefte om echt jaren aan een stuk door te reizen is er niet direct. Af en toe weer bij familie en vrienden zijn is ook erg prettig. Al is misschien het gekke dat het contact op afstand met sommige mensen intensiever is dan voorheen. Van sommige mensen weet ik nu meer van wat er in hun leven gebeurt dan als ik thuis was geweest. Door mijn blog weten ook heel veel mensen meer van mijn leven en ervaringen nu.

Ik zeg altijd voor de gein. Ik heb geen geheimen. Dus mocht je een geheim van mij ontdekken, vertel het mij dan ook want ik ken het geheim ook niet.

Je zult jezelf wel goed hebben leren kennen tijdens het reizen?

Ondertussen ben ik 47 jaar oud. Ik kende mijzelf voor het reizen al goed. Voorheen ben ik al vaker alleen op vakantie geweest. Misschien is het enige, niet echt verrassende, dat ik behoorlijk flexibel met veranderende omstandigheden omga. Dat moet wel als je gaat reizen. Vooral reizen in landen met andere gebruiken en culturen. Het is misschien eerlijk te bekennen dat ik blij ben dat Nederland een goed georganiseerd land is. Dan hoef je minder aanspraak te maken op flexibel zijn. Met het reizen zet ik regelmatig toch een knop om en laat alles maar gebeuren. En het mooiste is dat er helemaal geen nare of rare dingen gebeurd zijn.

Tip. Op een reisdag van A naar B plan ik niets. Ongeacht de afstand. Het gebeurt toch regelmatig dat een geplande trip, ook de georganiseerde, zomaar 2 uur langer duren. Ben ik op tijd over dan kijk ik wel dat ik die dag alsnog ga doen.

Wat vind je het mooiste land dat je bezocht hebt?

Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Veel hangt of van de omstandigheden, ervaringen, de hygiëne, het weer en de mensen die je ontmoet. De kwaliteit van de bedden. Etc.

Voor mij heeft Honduras wel een ruw randje. Als alleenreizende vrouw heb ik niet veel van het land gezien. Er zijn toch veel plekken die niet echt veilig zijn. En veiligheid gaat voor alles.

Belize, Colombia en de Westkust van USA hebben mij positief verbaast. Belize is een land wat alles biedt wat Centraal Amerika biedt. En dat alles in een klein land en dan ook in het klein. Helaas is het prijzig omdat alles aan de USD is gelinkt. Colombia is een zeer afwisselend land qua cultuur en natuur. Vergis je niet in de enorme afstanden. Voor Europese mensen is het zeer goedkoop en de mensen zijn zeer vriendelijk. USA biedt ook zowel natuur als cultuur. Helaas is het een duur land.

De andere bezochte landen voldeden aan mijn verwachting. Al moet ik zeggen dat regen mij in Nederland snel verveeld en in het buitenland net zo goed. Dus een regenseizoen is niet aan mij besteed. Hoewel ik ook een koukleum ben en in hun winter China bezoek. Dat is nog een leerpunt voor mij. Kijken wat voor seizoen en temperatuur het is in het te bezoeken land. China is een zeer groot land. Enorm. Reizen met de snelheidstrein is perfect. De taalbarrière is lastig en soms vermoeiend. De smaak van het eten verschilt per regio. Uiteraard heeft zo’n groot land alles te bieden. Bijzonder is dat China een stad met 5 miljoen inwoners klein vindt.

Zou je met de kennis van nu iets anders hebben gedaan?

Zeker. Veel. Maar dan hele andere dingen dan mensen verwachten. Ik heb tijdens mijn werkend leven onwijs luxe geleefd. Vaak uiteten. Vaak uitjes, Maar vooral had ik heel veel kleren en schoenen. En dan bedoel ik echt heel veel kleren. De bovenverdieping van mij woning, met toch drie slaapkamers, was een grote walk-in closet. En echt ik overdrijf niet. Nu achteraf had ik veel meer spaargeld gehad als ik minder en vooral ook minder dure kleren had gekocht. Maar dat is dan ook echt zo’n achteraf moment.

Je zult wel gauw klaar zijn met reizen als je al zoveel hebt gezien?

Op dit moment denk ik van niet. Tijdens het reizen spreek je ook met andere mensen over reizen. Regelmatig krijg ik dan prachtige reistips. Ik zeg al een tijd dat ik een wenslijst heb met maximaal 10 bestemmingen. Gewoon om het overzichtelijk te houden. Zodra ik een bestemming bezocht heb kan die van de lijst af maar daarvoor in de plaats komt gelijk een nieuwe bestemming.

En ja China. Stond niet op mijn lijst maar kwam zomaar spontaan in mij op. Toen ik mijn ticket had geboekt en het mijn naaste mensen vertelde. Waarom Hongkong, China en Vietnam?

Gewoon omdat het kan!

En dat is voor mij de beste reden.

Booking.com

Geef een reactie