Mijn ervaring in Botswana

sabine mensink in botswana met zonsondergang

Ik was toch zo maar opeens in Botswana. Nou natuurlijk niet zo maar in eens. Echter had ik nog nooit Botswana als bestemming overwogen.

Niet? Nee. Gewoon omdat ik eigenlijk niet meer van het land wist dan het feit dat het in Afrika ligt. En onbekende landen komen zelden op een reis wensenlijst.

Botswana steeg alleen in zeer korte tijd naar een plek op mijn reizenwensenlijst. Een bestemming  om te bezoeken nu ik toch in de buurt was.

Ik had een vliegticket geboekt waarbij ik bijna 2,5 maanden in Kaapstad was. Het doel was gelijk al om er andere plaatsen en landen aan de reis toe te voegen. Dit wilde ik echter ter plekke bekijken en boeken. Op locatie krijg je vaak meer informatie en misschien een betere prijs. Mijn enige ervaring met Afrika was Marokko. Alleen Afrika is een groot continent. Het Noorden en het zuiden. Even als het Westen en het Oosten zijn totaal anders. Er zijn ongeveer 54 verschillende land cq. onafhankelijke staten.

Een keuze maken uit zoveel landen om te kunnen bezoeken. Ik vroeg heel veel mensen wat hun favorieten bestemming was. Zoveel mensen zoveel meningen. Echter noemden heel veel mensen Botswana. Botswana is voor velen het mooiste land. Bij iedereen kwam er een fijne glimlach op het gezicht als zij Botswana noemden. Kijk en die glimlachen waren doorslag gevend voor mijn keuze. Botswana moest het worden.

Op een zaterdagochtend stapte ik voor het eerst in de machtig grote safaritruck. Alleen de truck is al een belevenis. Zowel van buiten als van binnen. Geen wifi dat niet. Maar grote koelboxen en oplaadpunten voor usb. Om en onder de truck zoveel ruimtes om spullen op te bergen. Koken op een gasstel met 2 pitten. De truck was al goed. De truck was al een ervaring op zichzelf.

Het begon met 2 lange dagen rijden om op de eerste interessante plek te komen. Een ontmoeting met San mensen. Eerder bekend als Bushman. De oorspronkelijk bewoners van de regio. De naam Bushman gebruiken zij niet meer. Het heeft voor hen een negatieve associatie. Vandaag de dag leven zij ook in redelijke comfortabele huizen. De wandeling met een aantal San mensen door de natuur is  speciaal voor toeristen. Wat niet wegneemt dat het interessant is. Zij gebruiken de natuur voor alles. Eten, kleding, vuur en medicijnen. Zelfs als voorbehoedsmiddel en om zeep te maken (van een struisvogelei!)

Botswana is een voorbeeld land. Een land dat geslaagd is om het op te bouwen. Een land zonder bloed diamanten. Een succes vol land in deze omgeving. Ik bezocht er geen steden alleen nationale parken. Ook dan merk je en zie je dat het land georganiseerd is.

Zonsondergangen. De zonsondergangen in Botswana zijn spectaculair. Schitterend. De zonsondergangen van Botswana zijn beroemd en algemeen bekend in Zuidelijk Afrika. De lucht en het licht zijn anders. Een piloot legde mij uit dat de lucht hier echt anders is. Door de ligging ten opzichte van de equator kunnen de wolken hier hoger. Het lijkt ook soms net een plakboek. De lucht is blauwer en de wolken lijken erop geplakt. De zonsondergang gaat van gelig naar intens oranje. De lucht lijkt bijna in brand te staan. Maar dan heel intens oranje.

Op de grote vlakte van Makgadikgadi pans was het helemaal spectaculair. Door de grote open vlakte en de lange horizon was het nog intenser. Wat een schouwspel. Voor mij de meest mooie zonsondergang. In al zijn pracht en glorie. En draai je om. Het prefect licht. Het perfecte licht in het gouden uur. Wat een mooie kleuren. Iedereen was op zijn mooist met dat licht.

Dieren. Ik heb er zoveel dieren gezien. Ook gewoon zomaar buiten een Nationaal park. Veel parken hebben niet echt hekken. De dieren zijn redelijk vrij om te gaan waar zij willen.

Ik had al veel dieren in Zuid-Afrika gezien. Echter zag ik in Botswana op een dag de big 5. In Moremi Game Reserve. De hele “big 5”  binnen een paar uur. Bijzonder. En het luipaard heb ik ook echt goed gezien. Het luipaard liep tussen onze 2 trucks door. Rustig iets drinken uit een waterplas. En liep rustig verder. Bizar. Fantastisch.

Allemaal even mooi en bijzonder. Vooral de grote hoeveelheden dieren in een kudde zien. Al die prachtige wilde dieren in hun eigen natuurlijke omgeving. En zittend in een 4 x 4 safari wagen kom je echt super dichtbij. Geen glas ertussen. Open en bloot. Vrij zicht. Het schijnt dat  dieren zo gewend zijn aan de wagens. De wilde dieren herkennen de wagens als dieren. Als ongevaarlijke dieren. Dat maakt dat je veilig bent mits je dus in de wagen zit. Stap je uit de wagen (wat natuurlijk niet mag) dan wordt het een heel ander verhaal.

Ik had dus geen verwachtingen van Botswana. Ik ging omdat Botswana het meest genoemd werd als favoriete land. Botswana kon dus eigenlijk niet teleurstellen. En dat deed het dus ook niet. Door de delta, de rivier, de steppen, woestijn was het qua natuur gevarieerd. Door die variatie zie je ook verschillende soorten dieren.

In een truck reizen is prettig. In een groep reizen was wel even schakelen. Ik ben zeer gewend om alleen te reizen. Af en toe trek ik een dag of een paar dagen met mensen op. De hele dag 20 mensen om je heen. 20 vreemden. Met hun eigen verwachtingen en energie.

Ik had bewust gekozen voor een kamer en geen tent. Kamperen is al niet echt mijn ding. En kamperen in Afrika is toch echt wel iets anders dan kamperen in Nederland. De hitte, de dieren, de geluiden. Ik was blij dat ik met slapen even op mijzelf kon zijn. De overnachtingsplekken waren echt mooi en fijn. Helaas was ik er vaak slechts 7 uur om even te slapen en te douchen. En weer door.

Het hoort allemaal bij mij Botswana ervaring. En ja ik zou het zo weer doen. Botswana is prachtig. De natuur. De dieren, het licht en de zonsondergangen.

Botswana is een land zoals ik mij Afrika had voorgesteld voor mijn reis.

Welk land heeft jou verrast?

Liefs,

Sabine

ReizenReizen

Geef een reactie