Ken je de uitdrukking? Blauwe maandag.
Ooit was de uitleg bij een blauwe maandag dat je iets maar kort gedaan of geprobeerd had. Dan kan je de vraag stellen of dat slecht is? Het ligt denk ik erg aan de situatie, de mens, het doel, de omstandigheden om er iets over te kunnen zeggen. En dan nog? Moet je overal iets van vinden?
Ik pleit mijzelf niet vrij van boven geschrevene. Het zit erg ingebakken om overal een mening over te hebben.
De huidige uitleg van blauwe maandag (ook bekend als zwarte maandag) is:
De maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. (Bron, Wikipedia).
Het fenomeen is dus ooit bedacht door een psycholoog.
Ik ben altijd wel nieuwsgierig naar zulke feitjes, weetjes en onderzoeken. Er zijn zoveel onderzoeken. Ze gaan over van alles en nog wat. Vele zijn echt interessant, voor mij dan. En bij sommigen denk ik: Waarom zou je het onderzoeken? Wat kan je met zo’n onderzoek?
Het fenomeen Blauwe maandag kan ik het best begrijpen als ik het lees.
Alleen dan gaat mijn hoofd ermee aan de haal.
Waarom is maandag een slechte dag? Tegenwoordig in de 24 uurs maatschappij is de maandag zeker niet voor iedereen het begin van een werkweek. Voor velen is het misschien wel een vaste vrije dag.
Ik dacht ooit ook moeite te hebben met Maandag. Gewoon omdat velen dat hadden. Tot ik ooit de zin las: Je brengt 1/7 van je leven door op Maandag. Geen speld tussen te krijgen. Toen heb ik mij voorgenomen om geen hekel meer te hebben aan Maandag. Een hekel hebben aan 1/7 van mijn leven vind ik te veel. Zonde van mijn tijd.
Een keuze, een verandering van mijn mindset. En voor eenvoudige, niet complexe, levensstukken is het vaak zo simpel. Zet een knop om. Heb er geen hekel meer aan. Het gaf gelijk zoveel meer energie. Ergens een hekel aan hebben kost energie. Iets wat je aandacht geeft groeit. Zo voelt de maandag wellicht als de langste dag van de week.
Goede voornemens die mislukken. Wanneer is iets mislukt? Je kan toch gewoon opnieuw beginnen? Een keer vaker opstaan dan je valt en het is gelukt. Goede voornemens hoeven toch ook niet per se op 1 januari te beginnen. Ik heb tegenwoordig een heel goed voornemen. Nooit meer beginnen met roken. Ondertussen ben ik al ruim 3 jaar gestopt. En toch af en toe is de verleiding er toch nog. Dus een mooi constant voornemen.
1 januari is misschien al gelijk mijn slechtste dag van het nieuwe jaar. Heel logisch eigenlijk. Want ik ga: Veel later naar bed dan normaal. Slaap veel korter dan normaal. De dag ervoor eet nauwelijks een normale maaltijd. Ik drink meer alcohol dan normaal. Herkenbaar? Op 1 januari is mijn hoofd vaak in mist gehuld door al het voorgenoemde. Niet mijn meest heldere dag.
Wat ik denk van Blauwe maandag?
Wat fijn dat het al zo aan het begin van een jaar zit. Heb je de meest slechte dag maar mooi gehad. Gaan we vol goede moed vooruit.
Succes maandag
Liefs
Sabine